Česta zabuna među početnicima je između tehničkih stvari kao što su naziv domena, web sajta i hosting usluga. Da biste napravili svoj sat, potrebno je da imate zajedno i naziv domena i web hosting. Bitno je napomenuti da su to dva različita pojma, koja ću ja razjasniti u ovom postu.

Šta Je Domen, A Šta Hosting – Koja Je Razlika?

Česta zabuna među početnicima je između tehničkih stvari kao što su sta je domen ili naziv domena, a sta je hosting usluga. Da biste napravili svoj web sajt, potrebno je da imate zajedno i naziv domena i web hosting. Bitno je napomenuti da su to dva različita pojma, koja ću ja razjasniti u ovom postu.

Dakle, Šta Je Domen (naziv domena)?

Domen je adresa Vašeg sajta koju ljudi ukucaju kao URL u pretraživaču u nameri da posete Vaš sajt. Domen ovog mog bloga koji upravo čitate je www.tvojaonlinezarada.com

Prosto rečeno, kada bi Vam sajt bio kuća, onda bi naziv domena bila njegova adresa.

Kada kupite domen vi ga tada posedujete, to je vaša imovina i niko drugi ga ne može uzeti. Isto kao što ja posedujem “tvojaonlinezarada.com” domen. Ne mogu postojati dva sajta sa istim domenom, to je kao da postoje dve kuće sa istom adresom, gde bi tada poštar odneo pismo 🙂

Zato prilikom odabira domena morate pronaći onaj koji nije zauzet kako biste mogli da ga kupite. To vam može biti problem, zato što su skoro svi dobri domeni već zauzeti, pa će se verovatno desiti da upravo taj koji želite bude nedostupan. Onda morate pronaći neki sličan, sa kojim nećete biti baš zadovoljni, ali šta je tu je. Postoje generatori naziva koji puno pomažu pri odabiru naziva domena.

Domen se na engleskom kaže Domain name, možete pročitati o domenu na vikipediji.

Koje Su Različite Vrste Domena?

Ako ste neko vreme proveli na internetu, znaćete da se većina sajtova završava sa .com, to je zato što je .com domen najpopularniji, lako se pamti i lako promoviše. Ali postoje i mnoge druge vrste domena.

Ako ste neko vreme proveli na internetu, znaćete da se većina sajtova završava sa .com, to je zato što je .com domen najpopularniji, lako se pamti i lako promoviše. Ali postoje i mnoge druge vrste domena. Postoje domeni koji se završavaju sa .net, .org, .rs, ili u novije vreme “.me” je veoma popularan. Zahtevi i cene za registraciju ovih završetaka variraju.

Kako Da Izaberete Naziv Domena Za Vaš Sajt?

Trenutno postoji više od 350 miliona registrovanih domena, a svakoga dana se registruje više od 1000 novih. To znači da su svi dobri domeni već odavno zauzeti ili će uskoro biti zauzeti. Ovo stvara pritisak na nove korisnike koji se trude da osmisle što bolju ideju domena za svoj web sajt.

Evo par ideja koje bi Vam mogle biti od pomooći prilikom osmišljavanja naziva domena za Vaš sajt:

 • Preporučujem da izaberete .com završetak vašeg domena,
 • Potrudite se da bude što kraći i lak za pamćenje,
 • Treba biti lak za izgovor i zapisivanje,
 • Ne koristite brojeve i crtice,
 • Postoji generator naziva domena koji Vam može pomoći u odabiru naziva.

Za naziv domena se obično bira da bude isti kao i naziv vašeg sajta, zato što je tako lakše ljudima da ga zapamte. Naziv ovog mog sajta/bloga je Tvoja Online Zarada, pa otuda i isti naziv domena “tvojaonlinezarada.com”.

Moram priznati da sam i ja imao muke oko toga, želeo sam drugi domen ali je bio zauzet, pa sam zbog domena promenio i naziv samog bloga.

Koja Je Svrha Domena?

Ako posedujete preduzeće, verovatno vam je u nekom trenutku neko rekao “trebalo bi da registrujete ime domena”. To je zato što ako imate sajt, potreban vam je naziv domena. Postoji mnogo razloga za registraciju imena domena, kao što su:

 • Registracija vašeg domena znači da ga niko drugi ne može koristiti,
 • Ime domena daje vašem sajtu profesionalan izgled,
 • Ako registrujete ime domena, možete prilagoditi svoju e -poštu,
 • Znate onu staru izreku – “Ako niste na mreži, ne postojite”.

Zašto Vam Je Domen Potreban?

Zato što kada posedujete svoj sopstveni domen, to će dovesti do boljeg rangiranja vašeg sajta na Google, Bing i Yahoo pretraživačima. Ovi pretraživači poseduju 99% svih pretraga na internetu. To je velika stvar za vaš sajt i vaš biznis.

Gde i Kako Da Kupitite Domen?

Svako može kupiti ime domena. Nazivi domena se kupuju u domen registrima. Kompanija Wealthy Affiliate se bavi prodajom naziva domena i hostingom, tu sam ja kupio domen i mogu vam preporučiti jer je postupak vrlo jednostavan. Možete pronaći i druge kompanije gde da kupite domen jednostavnom pretragom na Google.

Dostupnost imena domena možete brzo proveriti kada unesete željeno ime u traku za pretragu.

Objasniću vam ukratko postupak kupovine domena na Wealthy Affiliate platformi.

Prvo se registrujete na Wealthy Affiliate sajt preko ovog linka:

www.wealthyaffiliate.com

Zatim iz glavnog menija kliknete na “Websites”, pa iz padajućeg menija kliknete na “Site Domains”, pogledajte sliku:

Prvo se registrujete na Wealthy Affiliate sajt preko ovog linka: www.wealthyaffiliate.com Zatim iz glavnog menija kliknete na "Websites", pa iz padajućeg menija kliknete na "Site Domains", pogledajte sliku:

Zatim u polje za pretragu ukucate željeno ime domena. Sistem će izvršiti proveru dostupnosti tog domena. Ako je slobodan, napisaće zelenim slovima “Available” i odmah ćete videti cenu zakupa za godinu dana. Ako je to ime domena već zauzeto, napisaće sivim slovima “Not Available” i ponudiće vam neka slična rešenja koja su dostupna, pogledajte sliku:

Zatim u polje za pretragu ukucate željeno ime domena. Sistem će izvršiti proveru dostupnosti tog domena. Ako je slobodan, napisaće zelenim slovima "Available" i odmah ćete videti cenu zakupa za godinu dana.

Ja sam ukucao ime “facebook”, naravno to nije dostupno, i vidite kako mi je sistem ponudio slična rešenja kao pomoć pri izboru, pa ako mi se neko dopadne mogu da izaberem.

Kada nadjete slobodno ime domena koje vam se dopada, kliknite odmah pored na “Add to Card”, pa zatim kliknite odmah desno na zeleno dugme “My Card”. Proverite da li je tačan naziv domena koji želite i kliknite na “Checkout”, pa na “Continue”.

Zatim imate još tri koraka, u prvom izaberite period, možete staviti i da zakupite na dve, tri ili više godina. Pa imate da unesete svoju email adresu i na kraju izaberite način plaćanja. Opcije su Direktno preko kartice ili preko PayPal-a. Unesite tražene podatke, potvrdite i tako ste zakupili svoje ime domena.

Naziv domena možete kupiti samo ako nije zauzet, kako biste bili sigurni da kada neko otkuca vašu veb adresu vodi do vašeg sajta, a ne do nekog drugog. Domeni se registruju i obnavljaju godišnje, što znači da domen ne može biti zauvek u potpunom vlasništvu. Da bi zaštitili vašu registraciju, provajderi često postavljaju automatsku obnovu na vašem domenu.

Često Postavljana Pitanja o Domenima

1. Šta je to subdomen?

Subdomeni su prostim jezikom “deca domeni” koji se nalaze pod glavnim domenom. Jedanput kada registrujete domen, u mogućnosti se da sami kreirate bezbroj subdomena.

2. Mogu li da otkažem registraciju svog domena?

Neki od registara domena Vam dozvoljavaju otkazivanje svoje registracije u bilo kom trenutku. Kompanija Wealthy Affiliate svojim korisnicima nudi opciju automatskog obnavljanja registracije domena, a ukoliko u bilo kom momentu želite da otkažete svoju registraciju, to Vam neće biti dodatno naplaćeno. Ukoliko otkažete registraciju, omogućićete drugima da se registruju.

3. Mogu li da prodam svoj naziv domena?

Da, prodaja naziva domena je moguća. Postoji velika potražnja za dobrim, brendiranim nazivima domena. Trgovina nazivima domena je velika multi milionska dolarska industrija.

4.Mogu li da kupim više od jednog domena?

Da, možete da kupite domena koliko god želite.

5. Kako funkcionišu nazivi domena?

Kada unesete naziv domena u adresni bar veb pregledača, pregledač traži veb lokaciju sa odgovarajućom IP adresom. Ovo je posao Domain Name Sistem (DNS). On samo preslikava naziv domena (koji je ljudima mnogo lakše zapamtiti) u adresu koju pregledač razume.

Na taj način veb pregledač vas vodi tačno do željene adrese, odnosno željenog sajta.

Šta Je Web Hosting?

Hosting je u osnovi kompanija koja postavlja vaš sajt na internetu tako da ga svi ostali mogu videti. Ta kompanija će čuvati vaš sajt i štititi ga od hakera, ili najprostije rečeno ta kompanija će udomiti vaš sajt.

Ako je domen adresa Vaše kuće, onda je web hosting temelj na kome gradite vašu kuću odnosno vaš web sajt. Hosting je u osnovi kompanija koja postavlja vaš sajt na internetu tako da ga svi ostali mogu videti. Ta kompanija će čuvati vaš sajt i štititi ga od hakera, ili najprostije rečeno ta kompanija će udomiti vaš sajt.

Zamislite to kao ogroman hard disk na internetu na kojem će vaš web sajt biti čuvan i biti dostupan celom svetu za čitanje. U pitanju je kompjuter na kojem su sve informacije o Vašem sajtu smeštene. Takve kompjutere nazivamo serverima i oni su deo usluge koju nude hosting kompanije.

Na engleskom se kaže Web hosting service i takodje možete pročitati na vikipediji o tome.

Gde Da Kupite Web Hosting Uslugu?

Wealthy Affiliate kompanija pored prodaje domena bavi se i prodajom hosting usluge. Tako da hosting uslugu takođe možete kupiti na Wealthy Affiliate platformi, što vam i preporučujem, a reći ću vam i zašto.

Zato što je ocena hosting usluge na Wealthy Affiliate 98 od 100. Što je veoma visoka ocena, a to u mnogome utiče na rangiranje vašeg sajta u pretraživačima kao što su Google, Bing i Yahoo, što je velika stvar.

Hosting uslugu dobijate automatski kada uplatite premium članstvo na Wealthy Affiliate platformi. Ja sam ovaj svoj blog hostovao tamo i prezadovoljan sam uslugom i rezultatima.

Pretplatom na premium članstvo možete hostovati čak 10 sajtova sa izuzetno visokim brzinama i performansi, kao i još dosta toga. Sa ovog linka možete se pretplatiti na premium i možete detaljnije pogledati o cenama i koje sve usluge dobijate:

www.wealthyaffiliate.com/premium

Wealthy Affiliate platforma je specifična po tome što tamo možete pronaći puno treninga za kreiranje bloga, i puno saveta oko svega vezano za sajt i za internet poslovanje. Wealthy Affiliate je dizajniran kao društvena mreža, tako da možete postavljati pitanja svim članovima kao i samim vlasnicima.

Dakle pored prodaje domena i hosting usluge, Wealthy Affiliate nudi i trening koji će vam do detalja objasniti kako da sami kreirate blog i kako da ga monetizujete, odnosno da profitirate od svog sajta/bloga.

Detaljnije o Wealthy Affiliate platformi pročitajte ovde:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva Je Komapanija

Dakle, Šta Smo Zaključili?

Objasnio sam vam sta je domen, a sta hosting usluga. Preporučio sam vam platformu koju ja koristim, a gde možete hostovati svoj web sajt i gde možete uzeti domen za vaš sajt.

Ukratko, morate znati sledeće:

 • Naziv domena je kao vaša adresa, ono što dolazi nakon www. na web adresi,
 • Web hosting je prostor koji kupujete na Internetu za izradu web stranice,
 • Naziv domena uključuje naziv web lokacije i završetak (.com, .org, .net). Možete izabrati između mnoštva završetaka, ne morate da se ograničite samo na .com.

Moja iskrena preporuka je da se registrujete na Wealthy Affiliate i da pručite o čemu se radi, pa da se odlučite, ako vam se ne dopada slobodno izaberite neku drugu kompaniju za vaš web sajt po vašem ukusu.

Ovo je detaljno uputstvo za Wealthy Affiliate registraciju:

Wealthy Affiliate Registracija i Trening – Deataljno Uputstvo

Ako imate nekih pitanja pišite mi ispod u komentarima, rado ću odgovoriti.

Sve najbolje,

Saša

2 Replies to “Šta Je Domen, A Šta Hosting – Koja Je Razlika?”

 1. kako da prodam svoj domain? dobio sam ga na poklon i mislim da će baš biti u hajpu. na mom mejlu je i 6 godina je na tom mejlu

  1. Pozdrav,
   Domen se obnavlja svake godine, uplacuje se nesto manje od 20 dolara. Moguce je i da nije vise vas ako ga niste produzavali. Posaljite link da vidimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *