Kako Napraviti Svoj Blog – Vodič za Početnike

Dakle, želiš pokrenuti blog, a?

Super ideja!

Ali … kako dođavola da započneš?

Na internetu ima toliko informacija o tome kako napraviti svoj blog i svi ti govore da radiš različite stvari. Koga da slušaš? Gde je polazna tačka? Prokletstvo, možda bi to jednostavno trebalo zaboraviti – previše je zbunjujuće!

Pa, čekaj. I ja sam nekada bio bloger početnik. Imao sam iste probleme. Pokrenuo sam svoj blog, a o blogovanju ništa nisam znao. U stvari, to je bilo samo nedelju dana pre nego što sam uopšte saznao šta je blog.

Sada već znam gomilu stvari o blogovanju i moj blog ide napred prilično dobro, tako da se smatram nekim koga biste mogli da poslušate i da naučite od mene, kada je u pitanju stvaranje sopstvenog bloga.

Kako Napraviti Svoj Blog pins

Nisam neka vrsta Gurua, ali sigurno znam osnove. Obećavam da će biti jednostavno, relativno lako i definitivno lako za razumevanje (bez glupog žargona). Zvuči dobro? Sjajno, idemo dalje.

Zašto Biste Trebali Kreitati Svoj Blog?

Dakle, u nastavku ću tačno opisati šta treba da uradite da biste započeli i postavili svoj lični blog. Pre nego što zaronimo dublje, zaista želim da razgovaram o tome ZAŠTO treba da napravite blog.

 • Blog je najbolji način za promociju vašeg biznisa ili nekog vašeg proizvoda ili usluge.
 • Ako želite da se bavite Affiliate Marketingom, blog je najbolje rešenje.
 • Bloging je brzo postao jedan od najpopularnijih načina komuniciranja i širenja informacija i vesti. Na internetu postoje bukvalno milioni blogova (ne brinite, možete lako istaknuti svoj i biti primećeni!).
 • To je odličan način da se izrazite, a takođe i fantastičan način da delite informacije sa drugima.
 • Postajete bolja osoba i bolji pisac.
 • Najbolji razlog? Na tome možete zaraditi novac! Kladim se da ste sve to vecć znali, ali lepo je podsetiti se.

Poslednja stvar pre nego što započnemo: Stvaranje sopstvenog bloga može potrajati malo, verovatno i do 30 minuta. Zato uzmite sebi kafu ili sok (šta god želite) i krenimo.

Ako vam treba bilo kakva pomocć tokom procesa podešavanja, stupite u kontakt sa mnom ovde i ja ću vam pomoći najbolje što mogu i odgovoriti na bilo koja pitanja koja možda imate. Na dnu posta se nalazi odeljak za komentare, slobodno iskomentarišite šta vam je na duši.

Kreiranje bloga nije ni blizu toliko teško kao kreiranje veb stranice od nule (ovde je potrebna vrlo mala tehnička sposobnost). U stvari, nije vam potrebno kodiranje. Dobre vesti, ha?

Kako Započeti Blog? – Osnovni Pojmovi (Hosting i Domen)

Pet glavnih koraka koje treba da uradite da biste pokrenuli blog. Ako tačno sledite ovaj vodič kako napraviti svoj blog, postavićete svoj blog za 30 minuta ili manje.

 1. Izaberite web hosting za svoj blog
 2. Izaberite sjajnu platformu za svoj blog
 3. Izaberite sopstvenu domenu za svoj blog
 4. Dizajnirajte svoj novi blog
 5. Kreirajte sadržaj i privucite čitaoce

Pre nego što krenem da objašnjavam svaki korak posebno, dozvolite mi da objasnim ove pojmove, za one koji ne znaju. Ja kada sam počinjao, nisam imao pojma šta je hosting, a šta domen, zato želim prvo to da razjasnimo.

 • Domen: Domen je u osnovi URL adresa vašeg bloga. Primeri: google.com (Google.com je domen), facebook.com (Facebook.com je domen). Vidite? Jednostavno?
 • Hosting: Hosting je u osnovi kompanija koja postavlja vaš blog na internetu tako da ga svi ostali mogu videti. Tamo će sve biti sačuvano i zaštićeno od hakera. Zamislite to kao hard disk na internetu na kojem će vaš blog biti čuvan i biti dostupan celom svetu za čitanje.
 • Platforma za kreiranje bloga: To je u osnovi kompanija koja je zadužena za izgled vašeg bloga. Zamislite to kao program na internetu na kome vi dizajnirate vaš blog, birate celokupni izgled, dodajete tekst, slike, video itd. Šta god vam je volja, vaš blog vaša stvar.

Pa, uspeli smo. Bolje ikad nego nikad! Dakle, bez odugovlačenja, pređimo na korak 1.

Korak 1 – Izaberite Web Hosting za Svoj Blog

Prvo morate da izaberete kompaniju koja će biti domaćin vašeg bloga (Host = Domaćin). Dakle hosting je usluga koja čuva vaš blog i štiti ga od neprijatelja (hakera). Zato savetujem da dobro udomite vaš blog, preporučujem Wealthy Affiliate platformu za hosting.

O WEALTHY AFFILIATE SAZNAJ VIŠE OVDE

Wealthy Affiliate platformu preporučujem iz mnogo razloga koje neću sada ovde nabrajati. Samo ću napomenuti da je tamo bezbednost vašeg bloga na najvišem nivou i ono što je najbitnije jeste pomoć koju dobijate od samih vlasnika platforme, kao i od strane svih njenih članova. Ovaj moj blog je hostovan tamo i prezadovoljan sam.

Pored toga na Wealthy Affiliate platformi imate trening korak po korak koji vas vodi kroz ceo postupak od kreiranja vašeg bloga do toga kako da zaradjujete na njemu. Izvanredno zar ne? Toga nema na ostalim platformama. Uz to imate i ličnog mentora koga možete u svako doba kontaktirati za pomoć, ili bilo koga ko je član platforme, pa čak i vlasnike koji svakodnevno učestvuju u diskusijama na platformi.

Kako Napraviti Svoj Blog pins

Ako se odlučite za Wealthy Affiliate, obavezno pročitajte ovaj moj post na kome sam detaljno opisao Wealthy Affiliate platformu i šta je to ekstra što ona nudi:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva je Kompanija

Pored Wealthy Affiliate imate još puno kompanija na kojima možete hostovati vaš blog, naprimer: HostGator, WIX, BlueHost itd. Da sad ne nabrajam ima ih zaista puno, ako vas interesuje samo ukucajte u google pretraživač “hosting” i naći ćete bezbroj.

Plaćeni ili besplatni hosting?

Ovo je najveća odluka koju ćete morati doneti pre nego što nastavite dalje. Morate da odlučite da li ćete platiti svoj blog ili uzeti besplatni.

Možete imati besplatni blog, ne šalim se, ne morate platiti niti jednu paru. Super, zar ne? To je savršeno je za one koji nisu previše ozbiljni u vezi sa blogovanjem.

Ali besplatan blog ima svojih negativnih strana:

1) Nećete moći da dobijete ime VLASTITOG domena

Na besplatnom blogu web adresa vašeg bloga (vaša URL adresa) biće ružna i veeeoma dugačka. Kao, stvarno ružna i svi će je izbegavati. Ukratko, napravite besplatni blog sa bilo kojim besplatnim uslugama bloga i vaš URL će izgledati ovako:

 • https://www.vašaemailadresa.wordpress.com/imevašegbloga
 • https://www.vašaemailadresa.blogspot.com/imevašegbloga
 • https://www.vašaemailadresa.wixsite.com/imevašegbloga

Znam, ružno zar ne?

2) Ograničenja i još više ograničenja! Glavobolja!

Besplatan blog je ograničen sa svih strana. Ne možete ga u potpunosti unovčiti i nemate mogućnost da otpremite sve one video snimke i slike koje želite da prikažete svima. Ne možete se rangirati na google i dobijati redovne posetioce, to što ćete ga postaviti na fejsbuku možda će imati nekoliko stotina pregleda i to je sve – sve je ograničeno.

Još gore, nećete imati ni pristup besplatnim temama koje nudi WordPress.

3) Niste vlasnik svog vlastitog bloga!

U početku može zvučati glupo, ali zapravo niste vlasnik svog bloga. Hostuje se na nečijem web vlasništvu i oni ga mogu izbrisati ako žele. To su činili u prošlosti, a činiće to i u budućnosti.

Što znači da sav vaš naporan rad na vašem blogu, svi ti bezbroj sati pisanja blogova može nestati u roku od nekoliko sekundi. Tužno…

S druge strane, sa blogom koji hostujete na plaćenom hostu – STVARNI ste vlasnik svog bloga. Moći ćete da imenujete svoj blog kako god želite, na primer, „VašeIme.com” Možete ga završiti sa .com, .net, .org ili praktično bilo kojim drugim web sufiksom. Dodajte na to neograničen opseg za video zapise, slike i sadržaj plus besplatne teme i dobićete dobitnu kombinaciju.

Ako iz bilo kog razloga ne želite da hostujete na Wealthy Affiliate, slobodno odaberite neku drugu kompaniju za hosting po vašem izboru. Većina, ako ne i svi, trebalo bi da imaju rešenje za instalaciju WordPress-a jednim klikom na svom administratorskom panelu. To dugme će automatski instalirati WordPress za vaš blog.

A ako izaberete Wealthy Affiliate platformu, čak nećete ni morati da instalirate WordPress na vašem kompjuteru, zato što je on već instaliran na Wealthy Affiliate platformi, što znači samo se ulogujete i krećete da pišete postove na svom blogu…

Korak 2 – Izaberite Željenu Platformu Za Blogove

Platforma za blogove je u suštini program na kome dizajnirate kako će izgledati vaš blog. Ne brinite vrlo je jednostavan za upotrebu, bukvalno jednim klikom birate izgled odnosno temu vašeg bloga. Pretpostaviću da ste čuli za WordPress, to je platforma koju preporučujem. To je platforma koju svi masivno koriste i to je tako sa razlogom.

WordPress pins

To je daleko jedna od najvećih platforma za blogove na svetu, sa bezbroj dodataka i dodataka i gotovo beskonačnim načinima dizajniranja i rasporeda vašeg bloga. Postoji više od 80 miliona aktivnih korisnika WordPress-a = masa.

Postoje i druge alternative, na primer:

 • Blogger (definitivno sledeća najbolja stvar posle WordPress-a),
 • Tumblr (Pola društvene mreže, pola bloga, zanimljiva i vrlo jednostavna za upotrebu) itd.

Iako je WordPress veći (i verovatno bolji) od ta dva, evo mojih razloga zašto biste i dalje trebali da koristite WordPress:

 1. Super jednostavno postavljanje i besplatan je za upotrebu
 2. Tone besplatnih tema i rasporeda (ne šalim se, postoje zilioni).
 3. Postoji masivan forum za podršku u slučaju da zapnete (nećete, ali lepo je imati ga ako vam zatreba).
 4. Vaš blog će biti ludo brz, a takođe će izgledati fascinantno, a forma – savršena!
 5. Ljudi mogu lako komunicirati sa vama. Vaš sadržaj se može deliti, komentarisati itd.

Napomena: Ako ste za hosting platformu izabrali Wealthy Affiliate, znajte da ste automatski izabrali i WordPress, zato što je WordPress instaliran na Wealthy Affiliate platformi (samim time je ceo proces pojednostavljen, tako da nećete morati ništa da instalirate na svom računaru, možete raditi i preko telefona).

Korak 3 – Izaberite Sopstvenu Domenu Za Svoj Blog

Domen je adresa vašeg bloga, ono što ukucate kada želite da odete na neki sajt. Ustvari više se to i ne kuca već se samo klikne na neki link ili ikonicu i automatski idete na željenu adresu. Ali svaki sajt ili blog ima svoju adresu, odnosno svoju domenu.

Na primer: (facebook.com, google.com). Adresa ili domena ovog mog bloga je “tvojaonlinezarada.com” i to sam ja lično tako odabrao. Odabrao sam na osnovu toga o čemu pišem na mom blogu, očigledno pišem o načinima online zarade. A upravo bloging je po meni najbolji način i to je ono što ja preporučujem i pomažem ljudima.

Dakle sami birate kako će izgledati domena vašeg bloga, odnosno šta će tu pisati. Obično ljudi odaberu onako kako su i nazvali svoj blog, za domen stave ime svog bloga što i jeste ispravno. Na primer: ime mog bloga je Tvoja Online Zarada, pa sam to stavio i za domenu – tvojaonlinezarada.com

Naravno ime vašeg bloga sami birate i trebalo bi da predstavlja ono o čemu govori vaš blog, ono o čemu planitare da pišete na vašem blogu, popularno nazvano vaša niša. To može da bude sport, vesti, zdravlje, lepota, nega, hrana, fitnes, kućni ljubimci, priroda, putovanja itd. ima bezbroj niša neću sada o tome.

Korak 4 – Dizajnirajte Svoj Blog

Nakon što završite sve oko hostinga i domene kreće zabavni deo, uredjivanje izgleda vašeg bloga i pisanje sadržaja. Učinimo da vaš blog izgleda tačno onako kako želite. Da biste izabrali novu temu, možete da odete na Appearance > Themes i instalirate besplatnu WordPress temu ili možete odabrati premium teme poput ThemeForest.net i kupite temu.

WordPress teme pins

Ja obično biram nešta što izgleda profesionalno, a prilično lako za upotrebu. WordPress takođe ima sjajnu funkciju koja vam omogućava da promenite teme sa samo nekoliko klikova. Dakle, ako se počnete umarati od trenutnog izgleda vašeg bloga, možete jednostavno preći na drugi izgled bez gubljenja dragocenog sadržaja ili slika.

Ja sam nekoliko puta menjao izgled ovog bloga, a mislim da ću opet promeniti. Zato ako opet dodjete i ne možete da ga prepoznate, sve bude drugačije, boje, dizajn, raspored, ne mojte se iznenaditi, nisam uložio mesec dana u dizajniranju novog izgleda bloga već sam to uradio jednim klikom za jednu sekundu.

Zapamtite, dizajn vašeg bloga treba da odražava i vas i vašu ličnost, ali i ono o čemu se u blogu radi. Nema smisla imati fudbalski orijentisanu temu ako je vaš blog o tenisu, razumete?

Povrh toga, trebalo bi biti pregledno i lako za kretati se, ako želite da se ljudi zadržavaju. Ako je nepregledno i teško za snalaženje, ljudi neće ostati. Lakše će im biti da odu, jednim klikom…

Na kraju krajeva, dizajn je subjektivna umetnost; što znači da svi vole različite stvari. Ali niko ne voli ružne veb stranice, a posebno mrze veb stranice za koje je potrbno fakultetsko obrazovanje i univerzitetska diploma. Olakšajte im to.

Korak 5 – Kreirajte Sadržaj i Privucite Čitaoce

Blogeri dolaze u arenu blogova sa različitim stepenom iskustva, ali jedno je sigurno: Svi smo napravili više od nekoliko početničkih grešaka, i to je uredu – uvek ima mesta za više učenja i usavršavanja, bilo da ste početnik ili već blogujete godinama.

Niko nije imao savršen start, zato ne očekujte od sebe da ćete sve uraditi bez greške. Greške se uvek prave i to je normalno i ništa nije strašno, svaka greška se može ispraviti.

Tako je i sa pisanjem postova na vašem blogu, dešavaće se da ispravljate vaš post i više puta nakon što ste ga javno objavili. I to je odlično, sve možete dorađivati i menjati, dopunjavati, brisati, jednom rečju unapredjivati.

Kako stičete više iskustva, sve će vam biti lakše i brže. Pišite što više postova na svom blogu, u početku bar 2 posta nedeljno.

Što se tiče načina pisanja i privlačenja publike, savetovao bih vam da obavezno ispratite trening koji nudi Wealthy Affiliate platforma za blogere početnike. Postoje neke osnovne stvari kojih se trebate pridržavati kako bi rangirali svoj blog na google, a samim time i privukli čitaoce. Kada imate redovne posete na vašem blogu, lako je zaraditi što je i glavni cilj.

Zato ako ozbiljno razmišljate da započnete svoj sopstveni blog, preporučujem da pročitate ovaj post, koji vam otkriva detalje  o Wealthy Affiliate platformi, koja je pomogla milionima blogera širom sveta da stanu na svoje noge, uključujući i mene:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva je Kompanija

Za sva pitanja i nedoumice, stojim vam na raspolaganju. Pišite mi ispod u komentarima ako imate bilo šta da podelite sa mnom ili ako imate nekih pitanja ili problema. Odgovoriću u najkraćem mogućem roku.

Motivacija milionera: Kada god želiš da odustaneš, seti se da je Koka Kola prodala samo 25 flaša u prvih godinu dana!

Srdačan pozdrav,

Saša

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *