sta je affiliate marketing - kako započeti i kako zaraditi

Sta je Affiliate Marketing? – Kako Zapoceti i Zaraditi

Kada pričamo o zarađivanju novca putem interneta, Affiliate Marketing je osnovna stvar koju bi svako mogao i morao naučiti. Srećom to ne zahteva nikakvu fakultetsku diplomu ili neko posebno obrazovanje. Želite da razumete sta je Affiliate marketing?

U ovom članku ću vam objasniti sve što treba da znate o Affiliate Marketingu, kako funkcioniše, kako da ga naučite kao i sve bitne stvari o ovom popularnom načinu pasivne zarade.

Ja sam se zainteresovao za Affiliate Marketing pre nekoliko godina, kada sam slučajno pročitao o tome na nekom forumu za diskusiju. Iznenadio sam se kada sam saznao koliko se malo zna o nečemu što je tako moćno, a u školi se uopšte i ne spominje…

Sta je Affiliate Marketing i Kako Funkcioniše?

Affiliate Marketing je jedan od najstarijih oblika digitalnog marketinga u kojem je vaš posao da preporučujete proizvode ili usluge neke kompanije. Kada neka osoba kupi proizvod ili koristi uslugu na osnovu vaše preporuke, vi dobijate proviziju.

Affiliate Marketing se još naziva i Partnerski Marketing.

Svaka velika kompanija poput Apple, Ebay, AliExpress, Amazon ima Affiliate Program kome se može pridružiti bilo ko i započeti da zaradjuje. Ako to niste znali, dobro obratite pažnju na ostatak ovog teksta, otkrićete jedan od najzanimljivijih aspekata zarađivanja novca od kuće.

Ovde Saznaj  3 Najbolja Načina Za Zaradu Preko Interneta

Evo kako Affiliate marketing funkcioniše u 4 jednostavna koraka:

 • Pridružujete se Affiliate programu (besplatno)
 • Birate proizvod za promociju (dobićete jedinstveni Affiliate link)
 • Link delite putem društvenih mreža, bloga, YouTube video snimka, Facebook oglasa ili bilo kog drugog oblika
 • Kada neko izvrši kupovinu, zarađujete lepu proviziju.

Donja slika će vam pomoći da razumete životni ciklus Affiliate marketinga:

Sta je Affiliate Marketing pins
Dakle, jednostavnim rečima:

Pronalazite kompanije koje prodaju proizvode na internetu i koje nude Affiliate program. Pridružujete se Affiliate programu besplatno, jednostavno popunjavanjem formulara za registraciju.

Dobijate svoje jedinstvene affiliate linkove za promociju. Kada god pišete o njihovom proizvodu, možete jednostavno da koristite te jedinstvene Affiliate linkove da biste preporučili veb lokaciju kompanije. Ako čitaoci/saobraćaj nešto kupe klikom na vaš affiliate link, dobijate proviziju.

Da Li Je Toliko Lako Kao Što Zvuči?

Ne!

Težak je deo, koliko jako želite ovo.

Da biste postali uspešni u Affiliate marketingu, morate redovno da trenirate i učite (svakodnevno).

A tu je i drugi deo, manjak vremena. Kako u životu stičemo sve više odgovornosti (posao, deca, roditelji, supružnici, vikend zabave), sve manje imamo vremena za sticanje novih veština.

Ovde se postavlja pitanje:

 • Koliko jako želite ovo?
 • Koliko vam je ovo potrebno?

Ako vaša želja ili potreba spadaju u „nesigurni“, zagledajte se dublje u svoj život i pitajte se šta je to što morate izgubiti i koji su mogući dobici.

Ako bi vam odvajanje od minimum 2 sata dnevno tokom narednih nekoliko meseci do godinu dana moglo pružiti finansijsku slobodu za život, to ne zvuči loše. Zavrtite svoj život za 360 °.

Štaviše, to je dokazana metoda koja deluje!

Kako Započeti Affiliate Marketing?

Sa Affiliate marketingom možete započeti na mnogo načina.

Evo nekoliko među kojima možete izabrati:

 1. Kreirajte blog u ciljanoj niši i koristite ga za promociju proizvoda. Ovo je ubedljivo najjeftiniji i najlakši način za pokretanje Affiliate marketinga. Na primer: Kreirate blog o ženskim cipelama, zdravlju, lepoti, proizvodima od kuće i tako dalje.
 2. Kupujte saobraćaj sa PPC veb lokacija kao što su Google, Facebook i privucite saobraćaj ka Affiliate proizvodima ili uslugama. Ovo se naziva PPC marketing (plaćen po kliku) i on funkcioniše tako što plaćate za svaki klik na vaš link.
 3. Napravite YouTube kanal i promovišite proizvode.
 4. Napravite listu e-adresa kreiranjem mini veb stranice (email marketing).

Najbolji i najefikasniji način je pokretanje svog sopstvenog bloga.

Evo koraka za započinjanje Affiliate marketinga putem vašeg bloga:

 • Pokrenite blog
 • Izaberite profitabilnu industriju, a zatim odaberite nišu za svoj blog
 • Izaberite proizvode koje možete promovisati
 • Stvorite sadržaj oko tih proizvoda
 • Privucite saobraćaj na svoj blog
 • Usredsredite se na povećanje prometa i ponavljanje procesa.

Razlog zašto je bloging jedan od najefikasnijih načina da započnete Affiliate marketing je taj što zahteva minimalna ulaganja i u kratkom vremenu možete naučiti sve oko njega. Od ovog trenutka dalje je najvažnije koliko posvećenosti, vremena i pametnog rada ulažete u rast svog Affiliate posla.

Naučite: Koliko košta pokretanje samostalnog WordPress bloga

Svaki Affiliate program ima postavljeni TOS. Na primer, uslov isplate, politika kolačića i tako dalje.

Dozvolite mi da objasnim politiku kolačića jer je to tema koja se zanemaruje, ali daću vam ideju o mogućnostima Affiliate marketinga.

Mnogi Affiliate proizvodi nude period kolačića od 30 do 150 dana, što znači da ako posetilac klikne na vaš Affiliate link da bi samo pogledao proizvod koji vi promovišete, sada čak i ako ništa ne kupi odmah, već ponovo poseti tu veb lokaciju u sledećih 30 – 150 dana i tek tada izvrši kupovinu, vi ćete opet zaraditi Affiliate proviziju.

Kada sam ja započeo ovaj blog, ja tada pojma nisam imao kako se to radi, srećom postoji trening korak po korak koji me je naučio od samog početka kreiranja bloga do toga kako se na njemu zaradjuje.

Saznaj Kako Sam Ja Započeo Svoj Blog

Deafinicija Affiliate Marketinga na investopediji na engleskom jeziku glasi: “Affiliate marketing is an advertising model in which a company compensates third-party publishers to generate traffic or leads to the company’s products and services. The third-party publishers are affiliates, and the commission fee incentivizes them to find ways to promote the company.”

Česta Pitanja o Affilate Marketingu – FAQ

Affiliate Marketing pitanja pins

Sada, dozvolite mi da odgovorim na neka od uobičajenih pitanja koja postavljaju ljudi i trgovci o Affiliate marketingu:

Koliko novca možete zaraditi kao Affiliate marketer?

„Neograničeno“.

Postoje Affiliate marketeri koji zarađuju milione dolara mesečno putem Affiliate marketinga, to su oni najiskusniji. Oni prosečni zaradjuju oko 10 000 USD mesečno. A početnici kreću od nule, i kako napreduju u veštinama i znanju, njihova zarada polako kreće da raste.

Ovde je ključno kako pristupate celom procesu. Koristite li blog ili PPC za plasiranje proizvoda. Ono što ja preporučujem je putem blogova. To je do sada bilo najefikasnije.

Da li je obavezno imati blog za promociju?

Ne nužno, ali blog je zaista najbolji promotivni alat. Uz to, uvek možete da koristite metode kao što su PPC ili oglašavanje za promociju proizvoda.

Blog je najpopularnija metoda za rast Affiliate marketinga. Za mene je najbolji način da maksimalno iskoristite mogućnosti Affiliate marketinga imati sopstveni blog. Ovde saznajte kako započeti blog.

Koje kvalifikacije su mi potrebne da bih postao Affiliate marketer?

Bukvalno nije potrebna nikakva kvalifikacija da biste postali Affiliate marketer, mada su dobra prednost marketinške veštine ali i to se uči.

Da li je Affiliate marketing štetan ili ilegalan?

Ne, to nije ni štetno ni nezakonito, jer ćete jednostavno koristiti affiliate link, a ne direktan link do bilo koje stranice. Najveće svetske kompanije posluju putem Affiliate marketinga tako da tu nema mesta ilegalnim poslovima.

Kako da pronađem affiliate link za bilo koji proizvod?

Ne nude sve kompanije Affiliate program, naravno, ali za one koje nude, možete da potražite njihove veb stranice za detaljne informacije.

Način da pronađete ove informacije je jednostavna Google pretraga. Na primer, u Google pretragu se može staviti sledeća fraza: „(naziv proizvoda) + Affiliate program“. Dostupan je zanimljiv dodatak hromu pod nazivom Affilitizer koji olakšava ovaj postupak.

Ovo bi trebalo da vas odvede na odredišnu stranicu. Mnoge poznate kompanije koriste Affiliate marketing poput ShareASale, Clickbank, Amazon, Ebay, AliExpress.

Ako imate problem da pronadjete dobar Affiliate program, mogu vam preporučiti Iq Option Affiliate Program kojim sam jako zadovoljan i donosi mi lepu zaradu. Detalje o programu i kako da se pridružite pročitajte ovde:

Iq Option Affiliate Program – Detaljan Opis i Uputstva

Kako da započnem sa Affiliate marketingom?

Preporučujem Wealthy Affiliate platformu za start. Ona nudi detaljan trening korak po korak kako kreirati svoj blog i kako raditi Affiliate marketing na svom blogu.

Takodje to je i hosting platforma za vaš blog sa najmoćnijom SEO optimizacijom i zaštitom protiv hakera. Sve detalje o Wealthy Affiliate platformi i kako da se pridružite možete pročitati u ovom postu:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva je Kompanija

Zaključak – Da li Vi to Možete?

U ovom trenutku trebalo bi da imate osnovno razumevanje šta je Affiliate marketing i kako on funkcioniše.

Da li vi možete uspeti u Affiliate Marketingu?

Pa, ovde je ključ vaša volja da naučite i koliko jako želite da živite slobodnim životom.

Trebate raditi nekoliko sati dnevno i trebate da volite to što radite. Ni jedan dan vaše onlajn karijere nemojte osećati kao pritisak ili nešto što ne želite da činite.

Svako normalan mogao bi početi da zarađuje preko 2000 dolara u roku od 6-8 meseci redovnim radom i učenjem svakog dana bar po 2 sata.

Zato ako imate volju i strast i ako osećate ili smatrate da bi Affiliate marketing mogao da reši neke vaše životne probleme ili da dopuni vaš budžet, obavezno pročitajte ovaj moj članak o tome kako sam ja počeo i koja je moja broj 1 preporuka:

Saznaj Moju Broj 1 Preporuku – Kreni Odavde

Nadam se da će vam ovaj članak o Affiliate Marketingu pomoći da započnete. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno me pitajte u odeljku za komentare ispod. Takođe ako vam je ovaj članak informativan, slobodno ga podelite sa prijateljima!

Pogledaj Ostale Načine Kako Ja Zaradjujem

“Što je teži uspon uzbrdo, to je bolji pogled sa vrha!”

Lep pozdrav,

Saša

2 Replies to “Sta je Affiliate Marketing? – Kako Zapoceti i Zaraditi”

  1. Pretragom na google ili direktnim pitanjem na kontakt email ili telefon. Na google jednostavno upisite ime kompanije i u nastavku affiliate program i izacice ako ga ima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *