Kako postati bloger

Kako Postati Bloger – Vodič Za Početnike

Jedno od najpopularnijih zanimanja danas je upravo pisanje bloga. Zato vam sada otkrivam kako postati bloger čak iako nemate nikakvog sličnog iskustva, niti u pisanju niti u kreiranju i dizajniranju sajta. Znajte da vam ne treba ni dizajner ni prorogramer, danas je sve automatizovano.

Tako je, nikad nije bilo lakše postati bloger nego danas. Ali postoje neke stvari koje će uvek ostati iste.

U ovom članku ću vam objasniti šta je to blog, kako se zaradjuje od bloga i kako možete započeti od nule i postati uspešan bloger.

Takodje možete pročitati detaljno uputstvo sa slikama kako napraviti stranicu na internetu ovde:

Kako Napraviti Stranicu Na Internetu – Besplatno u 3 Koraka

Šta Je Blog?

Prvo da odgovorim na pitanje šta je blog.

Blog je sredstvo pomoću kojeg autor deli svoje mišljenje na internetu i pruža informacije drugima. Blog čini skup tekstova, pri čemu se svaki tekst prikazuje kao posebna web-stranica. Svi tekstovi na jednom blogu su uglavnom vezani za unapred odredjenu temu (nišu).

Nišu bloga odredjuje sam autor bloga, koji unapred odredi o čemu će pisati na svom blogu. Obično je to niša koju najviše poznaje, to može biti neki hobi, nešta čime se bavi ili bilo šta o čemu bi autor voleo da piše i podeli svoje mišljenje.

Odabir niše je sasvim proizvoljan i zavisi od autora bloga.

Kako bi vam sve postalo jasnije, znajte da se vi upravo sada nalazite na mom blogu i upravo čitate jedan od mnogih tekstova koje sam napisao. Ja na svom blogu pišem o tome kako se može zaradjivati na internutu, a blog je upravo jedan od načina.

Možda je upravo online zarada i razlog zašto želite da saznate kako postati bloger i to je upravo razlog zašto sam i ja postao bloger.

Svaki tekst na blogu se ponaša kao posebna web-stranica i pojavljuje u rezultatima pretrage na Google-u. Svaki tekst ima posebnu web-adresu (link), a sve te web-adrese su povezane na jedan domen.

Sada ako ste početnik možda ne znate šta je domen. I upravo zato služi blog, da vam pruži potrebne informacije, pa sam ja pisao i tekst o tome šta je domen. Link ka tom tekstu vam ostavljam ispod:

Šta Je Domen, A Šta Hosting – Koja Je Razlika?

Mislim da vam je sada kristalno jasno šta je blog, čemu služi i kako funkcioniše. A ako vam bilo šta nije jasno, pišite mi ispod ovog teksta u komentarima.

Ovde Saznaj Kako Sam Ja Postao Bloger

Spomenuo sam da je blog jedan od načina kako se može zaradjivati na internetu, pa hajde da vidimo kako to blogeri zaradjuju.

Kako Blogeri Zaradjuju?

Odgovor na pitanje kako blogeri zaradjuju može biti vrlo opširan jer ima dosta načina na koje možete zaradjivati kao bloger. Ja ću se potruditi da u što kraćim crtama navedem najčešće načine sa kratkim objašnjenjem.

Blogeri zaradjuju na sledeće načine:

1. Affiliate Marketing – ovo je ujedno i najpopularniji način za zaradu od bloga, a funkcioniše na način tako što čitaoci vaših postova kliknu na link nekog tudjeg proizvoda ili usluge koju vi preporučujete i izvrše kupovinu toga.

Vi na taj način dobijate procenat za tu kupovinu od te neke kompanije čiji je taj proizvod ili usluga. Affiliate Marketing se drugačije naziva Partnerski Program, i detaljnije o njemu možete pročitati u ovom tekstu:

Šta je Affiliate Marketing? – Kako Započeti i Zaraditi

2. Prodaja sopstvenih proizvoda ili usluga – Ako vi na svom blogu pišete o proizvodima koje sami pravite ili usluge koje sami pružate, tada će vaš blog služiti da promovišete taj vaš biznis i tako ćete dolaziti do novih klijenata.

3. Zarada od reklama – Vi možete uključiti da Google postavlja one random reklame na vašem blogu i od toga ćete zaradjivati kada vaš čitalac klikne na neku od tih reklama. Platforma koja vam to omogućava se zove AdSence.

Takodje neka kompanija vam može plaćati da postavite njenu reklamu na vašem blogu u vidu banera ili nekog teksta.

4. Sponzorisani tekstovi – To je kada vam neko plati da objavite njegov tekst na vašem blogu gde on reklamira neke svoje proizvode ili usluge.

Ovo su bili samo neki od najčešćih i najpopularnijih načina kako blogeri zaradjuju, a ima ih još. Ako se odlučite da postanete bloger upoznaćete sa svim mogućnostima koje blog pruža, a možda i osmislite neku svoju ideju.

Kako Postati Bloger i Kako Započeti?

Kako postati bloger START

Ako ste se odlučili da krenete ovim putem i zanima vas kako započeti (iako možda nemate nikakvog iskustva) hajde da vidimo kako postati bloger i šta vam je potrebno.

  1. Prva stvar je očigledno da trebate kreirati blog (nije komplikovano). Kažem nije komplikovano zato što je danas sve automatizovano i sve se radi sa nekoliko klikova mišem. Dakle ne treba vam znanje programiranja, dizajniranja niti bilo šta slično.
  2. Druga stvar je da osmislite nišu, odnosno o čemu ćete pisati na svom blogu. Najbolje je da to bude oblast koju poznajete ili koju biste voleli da upoznate. Tako ćete ujedno istraživati, učiti i pisati o tome.
  3. I treća stvar je da budete uporni, istrajni i da nikada ne odustajete. Rezultati neće doći odmah nakon par napisanih tekstova. Potrebno je da se skoncentrišete na proces, da svaki dan pišete i da ne razmišljate o krajnjem cilju. Potrebno je da se držite svog plana čak i kada ne vidite rezultate.

Jer ovo nije šema za brzo bogaćenje. Kada vidite nekog uspešnog blogera, vi vidite samo njegov uspeh, a ne vidite rad i disciplinu koji stoji iza njegovog uspeha. Rad, istrajnost i disciplina su recept za svaki uspeh. Zato se nikada nemojte obeshrabriti i uvek gurajte napred punom parom.

Ja ću vam sada objasniti kako sam ja postao bloger i kako sam počeo od nule. Nisam imao nikakvog iskustva niti u pisanju, niti u kreiranju bloga, nisam ni znao šta je to blog.

Ja sam srećom u potrazi za načinima kako zaraditi na internetu, naišao na platformu koja me je naučila sve od nule, korak po korak sa video i pisanim materijalima, kako da postanem bloger i kako da od toga zaradjujem za život.

Ta platforma se zove Wealthy Affiliate i ja sam napisao poseban tekst o njoj, gde sam objasnio sve o platformi i kako možete i vi započeti. Zato preporučujem da pročitate, evo linka:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva je Kompanija

Ukratko platforma je kreirana za blogere početnike i sadrži trening koji vas uči sve od kreiranja bloga, odabira niše za blog, održavanja bloga, optimizovanja za Google pretraživač, načinima zarade od bloga, bavljenje Affiliate Marketingom i još mnogo toga.

Sve je objašnjeno do najsitnijeg detalja i pokazano kako pisanim tako i video materijalom. Imate podršku i ostalih blogera na platformi jer je napravljena kao društvena mreža za blogere. Tako da sve postaje izuzetno lako sa tom platformom.

Kako Da Vaš Blog Bude Uspešan?

Da biste postali uspešan bloger prvo morate biti svesni činjenice da nećete odmah krenuti sa zaradom, kao kada se zaposlite u nekoj firmi pa već sledećeg meseca uzmete platu.

Da bi vaš blog postao uspešan najpre je potrebno da pišete kvalitetne tekstove koji će zadovoljiti vaše čitaoce. Kada kažem kvalitetne, mislim na to da vaši tekstovi treba da budu puni informacija koje su vezane za ono o čemu pišete.

U redu je da gledate i čitate druge blogove koji su u vašoj niši ali nikako nemojte kopirati njihove tekstove. To će osuditi vaš blog na propast jer Google odmah to primeti.

Prikupljajte informacije koje su vam potrebne sa drugih blogova ali vaše tekstove pišite iz svoje glave.

Zapamtite da ljudi na internetu tragaju za informacijama koje ne znaju. I zato je potrebno da se vi potrudite da im na vašem blogu pružite informacije za kojima tragaju.

Predstavite stvari onako kako ih vi zamišljate, budite iskreni, ne hvalite previše proizvod koji promovišete, uvek napišite i njegove negativne strane. Tako ćete zadobiti poverenje vaših čitaoca, što će vam se debelo isplatiti.

Dakle da bi vaši tekstovi bili kvalitetni potrebno je da ih napunite informacijama i da budete iskreni. To će privlačiti sve više i više čitaoca, to će naterati čitaoce da dele vaše članke na društvenim mrežama i tako vi postajete uspešan bloger.

Nakon toga samo je pitanje vremena kada će vaš blog postati uspešan.

Nikad ne odustaj, kako postati bloger

Sada kada smo kod vremena, tu mnogi odustanu jer nemaju strpljenja, jer ne vide rezultate odmah. I to je veoma pogrešno. Niko ne može postati uspešan u bilo čemu od danas za sutra, niti za mesec dana.

Za uspeh je potrebno vremena. Ali ne vreme provedeno u čekanju. Već vreme provedeno u radu i posvećenosti. Morate biti uporni svakog dana i da ne trošite svoje vreme uzalud na nebitne stvari kao što su društvene mreže, video klipovi i igrice.

Postavite svoj cilj u životu, neka vaš cilj bude svrha vašeg života i borite se svakoga dana. Tako ćete postati srećni i vaši dani će biti ispunjeni bitnim stvarima. Od svog cilja nikada nemojte odustati.

To je način da postanete uspešni u bilo čemu pa i u blogingu.

Kada počnete da razmišljate na taj način, sve ostalo će biti lako. Biće potrebno da puno istražujete i čitate o tome o čemu pišete, a sve ostalo će vas naučiti trening na Wealthy Affiliate platformi.

Zaključak

Nadam se da sam bio dovoljno jasan u tome kako postati bloger, iskreno nije teško ali kao i u svakom poslu, mada bih ovo više nazvao kao sopstveni biznis, potrebno je imati strpljenja i biti uporan.

Biti uporan znači ne odustajati na preprekama i izdržati padove i greške jer su neižbežni u svakom poslu i svi prolaze kroz to. Do uspeha dolaze samo oni najuporniji.

Objasnio sam vam šta je blog, kako se zaradjuje od bloga i kako da započnete i postanete uspešan bloger.

Za start vam preporučujem platformu Wealthy Affiliate na kojoj sam i ja započeo, jer imaju trening gde su do najsitnijeg detalja, korak po korak, video i pisanim materijalom objasnili sve od nule što se tiče bloginga. Sve detalje o toj platformi pročitajte ovde:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva je Kompanija

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, pišite mi ispod u komentarima. Podelite ovaj članak sa nekim za koga smatrate da bi mu bio od koristi.

I zapamtite da rad, istrajnost i disciplina su recept za svaki uspeh. Nikada nemojte posustati od svog cilja. Držite se svog procesa i plana. Ako vidite da plan ne valja, promenite plan, ali ne odustajte od svog cilja. Pronadjite svoj cilj i radite na njemu svakoga dana.

Ovde Saznaj Kako Sam Ja Postao Bloger

Sve najbolje vam želim,

Saša

Kreator bloga www.tvojaonlinezarada.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *