Sta je Bitcoin? – Prednosti i Mane (Bitcoin Novčanik i Cena)

Saznajte sve karakteristike Bitkoina, definiciju sta je Bitcoin, kako radi Bitcoin, kako kupiti Bitcoin i koja je cena Bitcoina zajedno sa svim prednostima i manama na koje morate obratiti pažnju.

Ja sam detaljno proučio Bitcoin i kupio ga, tako da vam u nastavku teksta iznosim sve bitne podatke iz ličnog Bitcoin iskustva.

Sta je Bitcoin? - Saznajte sve karakteristike Bitkoina, definiciju sta je Bitcoin, kako radi Bitcoin, kako kupiti Bitcoin i koja je cena Bitcoina zajedno sa svim prednostima i manama na koje morate obratiti pažnju.

Šta je Bitcoin?

Bitcoin je pokrenut 2009. godine i to je prva digitalna kriptovaluta koja predstavlja valutu bez centralne banke.

Definicija sta je bitcoin – To je decentralizovani oblik digitalnog novca koji eliminiše potrebu za tradicionalnim posrednicima poput banaka i vlada da vrše finansijske transakcije.

Novac na vašem bankovnom računu podržava i reguliše vlada koja ga izdaje. Bitcoin se, s druge strane, napaja kombinacijom peer-to-peer tehnologije – mrežom pojedinaca i kriptografijom vodjenom softverom. Ovo stvara valutu potpomognutu kodom, a ne stvarima fizičke vrednosti, poput zlata ili srebra, ili poverenjem u centralu vlast.

„Potreban je elektronski sistem plaćanja zasnovan na kriptografskom dokazu umesto na poverenju, omogućavajući bilo kojoj dveju voljnih stranaka da izvršavaju direktne transakcije jedni s drugima bez potrebe za pouzdanom trećom stranom“, napisao je Satoshi Nakamoto – misteriozni tvorac Bitcoin-a, ko ostaje nepoznat. Od tada Bitcoin je jako napredovao, a sada ga AT&T, Dallas Mavericks i Wikipedia prihvataju kao način plaćanja, između ostalih.

O tome šta je Bitcoin možete pročitati i na engleskom na sajtu www.quora.com

Kako Funkcioniše Bitcoin?

Svaki Bitcoin ili BTC je računarska datoteka koja se čuva u digitalnom novčaniku na računaru ili pametnom telefonu. Da biste razumeli kako radi bitcoin, pomoći će vam razumevanje ovih pojmova:

 • Blockchain: Bitcoin se napaja kodom otvorenog koda poznatim kao blockchain, koji stvara zajedničku javnu knjigu. Svaka transakcija je „blok“ koji je „vezan“ za kod, stvarajući trajni zapis svake transakcije. Blockchain tehnologija je u srcu više od 10.000 kripto valuta koje su usledile nakon Bitcoin-a.
 • Privatni i javni ključevi: Bitcoin novčanik sadrži javni i privatni ključ, koji zajedno omogućavaju vlasniku pokretanje i digitalno potpisivanje transakcija, pružajući dokaz o autorizaciji.
 • Rudari Bitcoina: Rudari – ili članovi peer-to-peer platforme – zatim samostalno potvrdjuju transakciju pomoću brzih računara, obično u roku od 10 do 20 minuta. Rudari su za svoj trud plaćeni u bitkoinima. Bitcoin možete zaraditi rudarstvom, ali potrebna tehnička stručnost i troškovi računara stavljaju ovu opciju izvan dosega za većinu.

Postoje sajtovi koji navodno služe za rudarenje ili Mining Bitcoina, ali čuvajte se prevare. Legitimitet takvih sajtova je pod velikim znakom pitanja, a Bitcoin prevara nije retkost. Zna se kako se rudari bitcoin i za to vam je potrebna veoma skupa tehnologija koja crpi ogromnu količinu električne energije i vrlo često se ne isplati. Zato napominjem da se čuvate Bitcoin prevara i sajtova sa sumnjivim legitimitetom.

Ako želite da rudarite Bitcoin na siguran i besplatan način, detalje saznajte u ovom članku:

Bitcoin Rudarenje (CryptoTab Browser) – Bitcoin Zarada u Par Koraka

Mada bih vam preporučio mnogo bolju zaradu, a to je trgovanje Bitcoinom, gde se zaradjuje upravo zahvaljujući varijacijama u ceni. Ja koristim Grid Trading strategiju za trgovanje Bitcoinom, a detalje saznajte ovde:

Šta Je Grid Trading? Strategija Za Trgovanje Kriptovalutama

Kako Bitcoin zaradjuje novac?

Vrednost bitkoina sledi zakon ponude i potražnje – i pošto potražnja raste i opada, u ceni kripto valute postoji velika nestabilnost.

Pored rudarenja bitkoina, za šta je potrebna tehnička stručnost i ulaganje u računare visokih performansi, većina ljudi kupuje bitkoine kao oblik špekulacije valutama – kladeći se da će vrednost jednog bitkoina u američkom dolaru u budućnosti biti veća nego što je danas. Ali to je teško predvideti.

Istorija Cene Bitcoina

Vrednost Bitcoina oborila je četiri rekorda u aprilu 2021. godine – a zatim je pala za skoro 50% početkom juna.

Cena Bitcoina porasla je iznad 64.000 američkih dolara pre nego što je do 8. juna pala ispod 32.000 američkih dolara. Cena bitcoina završila je jun sa najgorim padom cena u drugom tromesečju, pavši za više od 40% od aprila do juna.

Ipak, istorija cene Bitcoina pokazuje da sada ima daleko veću cenu od svih najnižih nivoa od početka postojanja Bitcoina kada nije vredeo ništa.

Evo kratke istorije cene Bitcoina od samog početka njegovog postojanja:

 • Maj 2010 – 1 BTC = 0.01 $
 • Februar 2011 – 1 BTC = 1 $
 • Novembar 2013 – 1 BTC = 1.242 $
 • Decembar 2017 – 1 BTC = 17.900 $
 • Decembar 2018 – 1 BTC = 3.300 $
 • Novembar 2020 – 1 BTC = 19.850 $
 • Januar 2021 – 1 BTC = 41.973 $
 • April 2021 – 1 BTC = 60.000 $
 • Maj 2021 – 1 BTC = 38.000 $
 • Septembar 2021 – 1 BTC = 51.000 $
 • Novembar 2021 – 1 BTC = 69.000 $
 • Januar 2022 – 1 BTC = 35.000 $
 • Jun 2022 – 1 BTC = 17.600 $

Ovo su samo neke od bitnijih tačaka u istoriji cene Bitcoina da bi ste stekli neku osnovnu predstavu kako se kretala njegova cena. Naravno izmedju ovih datuma bilo je jos padova i porasta. Detaljnije o kretanju cene Bitcoina u prošlosti možete pročitati na Wikipediji, evo linka:

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_bitcoin

Čuvanje Bitcoina – Vrući Novčanici u odnosu na Hladne Novčanike

Bitkoini se mogu čuvati u dve vrste digitalnih novčanika:

 • Vrući novčanik: Digitalna valuta se čuva u oblaku na pouzdanoj berzi ili dobavljaču i pristupa joj se putem računara, radne površine ili aplikacije za pametni telefon.
 • Hladni novčanik: Šifrovani prenosni uređaj sličan mini uređaju koji vam omogućava da preuzmete i nosite svoje bitkoine.

U osnovi, vrući novčanik je povezan na Internet; hladan novčanik nije. Ali potreban vam je vrući novčanik za preuzimanje bitcoina u prenosni hladni novčanik.

»Saznajte više: Koji je najbolji Bitcoin novčanik za vas?

Bitcoin – Prednosti i Mane

Sa špekulativnom imovinom poput Bitcoina, bolje je započeti sa razlozima na kojima biste trebali biti oprezni.

Sta je Bitcoin? - Prednosti i Mane Bitcoina - Ja sam detaljno proučio Bitcoin i kupio ga, tako da vam u nastavku teksta iznosim sve bitne podatke iz ličnog Bitcoin iskustva.

BITCOIN MANE:

• Variranje cene Bitcoina.

Skok cene Bitcoin-a za 2017. godinu bio je podstaknut špekulantima koji su požurili na tržište bitkoina. Nedavni dobici su dobre vesti ako ste kupili Bitcoin u decembru 2018; oni koji su kupili 2017. godine kada se cena bitkoina kretala prema 20.000 dolara morali su da sačekaju decembar 2020. da bi povratili svoje gubitke.

Ako pogledate istoriju cene Bitcoina shvatićete koliko je ogromno variranje u relativno kratkom roku. Mada neki to umeju vrlo pametno da okrenu u svoju korist.

• Problemi sa hakovanjem.

Iako pristalice kažu da je blockchain tehnologija koja stoji iza bitkoina čak sigurnija od tradicionalnih elektronskih transfera novca, vrući novčanici bitkoina bili su atraktivna meta za hakere. Došlo je do brojnih hakovanja visokog profila, poput vesti u maju 2019. godine da je sa nekoliko visoko vrednih računa na berzi kriptovaluta ukradeno više od 40 miliona dolara u bitkoinima (kompanija je pokrila gubitke).

• Ograničena (ali sve veća) upotreba.

U maju 2019. godine, telekomunikacioni gigant AT&T pridružio se kompanijama kao što su Overstock.com, Microsoft i Dish Network u prihvatanju bitcoin plaćanja. Ali ove kompanije su izuzetak, a ne pravilo.

• Nije zaštićen SIPC-om.

Korporacija za zaštitu investitora u hartije od vrednosti osigurava investitore do 500.000 američkih dolara u slučaju da brokerska kuća propadne ili sredstva budu ukradena, ali to osiguranje ne pokriva kriptovalutu.

BITCOIN PREDNOSTI:

• Privatne, sigurne transakcije bilo kada – sa manje potencijalnih naknada.

Jednom kada posedujete bitkoine, možete ih prenositi bilo kada i bilo gde, smanjujući vreme i potencijalne troškove bilo koje transakcije. Transakcije ne sadrže lične podatke poput imena ili broja kreditne kartice, što eliminiše rizik od krađe podataka o potrošačima zbog prevara ili kupovine identiteta. (Ipak, imajte na umu da ćete za kupovinu bitkoina na berzi prvo morati da povežete svoj bankovni račun.)

• Potencijal za veliki rast.

Neki investitori koji kupuju i drže valutu, klade se da će nakon sazrevanja Bitcoina uslediti veće poverenje i raširenija upotreba, a samim tim i vrednost Bitcoin-a rasti. Predvidja se rast do 500.000$ za jedan bitcoin.

• Sposobnost izbegavanja tradicionalnih banaka ili državnih posrednika.

Posle finansijske krize i Velike recesije, neki investitori žele da prihvate alternativnu, decentralizovanu valutu – onu koja je u suštini van kontrole redovnih banaka, državnih vlasti ili drugih trećih strana. (Međutim, da biste kupili Bitcoin moraćete da povežete svoj bankovni račun.)

Gde mogžete kupiti Bitcoin?

Da li treba da kupite Bitcoin?

Vodeći svetski investicioni fondovi i kompanije i njihovi analitičari predvidjaju cenu Bitcoina izmedju 100.000$ i 500.000$ u budućnosti. Tako da će oni koji danas poseduju Bitcoin, najverovatnije profitirati u budućnosti. Zato smatram da trebate kupiti Bitcoin što pre.

Da li je kasno ući u priču?

Naravno da nije, ako velike kompanije poput Wikipedie, Microsoft, Overstock prihvataju ovaj način plaćanja, to znači da ćemo pre ili kasnije svi to morati prihvatiti. A zašto i ne bismo kada je mnogo jednostavnije i bez preterane dokumentacije.

I nikada neće biti kasno, zato što ćemo u budućnosti, kupovati, plaćati, trgovati Bitcoinom svakoga dana. U nastavku ćete saznati kako kupiti Bitcoin.

Gde kupiti Bitcoin?

Ja sam proučio nekoliko platformi za kupovinu i čuvanje Bitcoina i odlučio sam se za Binance. Binance je definitivno lider u toj sferi i masovno se koristi u celom svetu za kupovinu, čuvanje i trgovinu Bitcoinom kao i svim ostalim kriptovalutama.

Binance je takodje i berza za kriptovalute gde ljudi masivno trguju kriptovalutama. A ono što je najvažnije u celoj priči je sigurnost Binance-a koji obezbedjuje vaš Bitcoin sa najsavremenijim tehnologijama i nadoknadjuje moguće gubitke.

Zato ako planirate da udjete u ovu priču savetujem da obavezno pročitate ovaj članak gde sam detaljno opisao Binance platformu i koje mogućnosti vam ona pruža:

Binance – Opis Binance Platforme i Kakva su Iskustva

Ako imate neka vaša Bitcoin iskustva, rado bih želeo da ih čujem, pišite ispod u komentarima. A ako vam se dopada ovaj tekst, podelite ga sa prijeteljem.

Srdačan pozdrav,

Saša

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *