Sta Je Partnerski Program? – Najbolje Metode Za Preporuku

Pozdrav, u ovom postu ću vam objasniti sta je partnerski program, koje su najbolje metode za promociju partnerskih programa i koji su najbolji partnerski programi kojima se možete pridružiti i lepo zaradjivati.

Ja sam Saša, bavim se partnerskim marketingom već nekoliko godina i mogu vam reći da trebate pažljivo odabrati šta ćete i kako preporučivati. Dobru zaradu ne donose svi partnerski programi niti sve metode za promociju, zato ću vam izdvojiti ono najbolje.

Vidi Top 3 Partnerska Programa

Dakle prvo da vidimo sta je partnerski program.

Sta Je Partnerski Program?

Češći naziv za Partnerski Program je Affiliate Program i to je engleski naziv. A taj način poslovanja odnosno taj biznis model naziva se Partnerski Marketing ili na engleskom Affiliate Marketing.

Kada neka kompanija (sajt, platforma) ima partnerski program, to znači da se možete registrovati (učlaniti) u tom programu i vršiti promociju proizvoda koje ta kompanija nudi. Kada vi kao promoter izvršite prodaju, ta kompanija vam plaća procenat.

Plaćeni ste po učinku, dobijate procenat od toga što prodate, dakle nemate fiksnu mesečnu platu. To je u nekim slučajevima dobro, a u nekim slučajevima nije dobro.

Za Koga Je Dobro?

Dobro je za naprednije, zato što kada se usavršite, vaša primanja mogu biti mnogo veća od fiksne mesečne plate. Odnosno vaša zarada nije ograničena, i svakog meseca može biti sve veća ako stalno razvijate svoj posao.

U zavisnosti od toga kako vršite promociju, jednoga dana vaša zarada može biti pasivna zarada što je odlično. To znači da ćete zaradjivati i dok spavate, a to je bolje od penzije.

Za Koga Nije Dobro?

Nije dobro za početnike koji žele da još prvog meseca prime platu. To se neće desiti, zato što je potrebno dosta vremena da nauče kako da promovišu i da steknu iskustvo. Potrebno je par meseci početnicima da dodju do svoje prve prodaje.

Zato ako ste početnik moj vam je savet da vam ovo bude samo dodatna zarada.

Ja sam imao svoj stalni posao kada sam počinjao. I tek kada mi je zarada od Affiliate Marketinga postala veća od plate sa mog stalnog posla, tek tada sam dao otkaz i nastavio da se bavim samo promocijom partnerskih programa odnosno Affiliate Marketingom.

Dakle Partnerski Program je kada vršite promociju proizvoda neke kompanije, a ta kompanija vam plaća procenat od prodatog. Vaše je samo da preporučujete, a kompanija se brine za sve ostalo (skladištenje, poručivanje, isporuka i naplata).

Razne kompanije imaju razne proizvode. Proizvod kompanije ne mora biti neki fizički predmet, već to može biti i neka usluga.

Recimo ako je u pitanju neka online prodavnica, tada su proizvodi te kompanije fizički, odnosno to su predmeti koji se tamo prodaju (namirnice, igračke, tehnika, preparati, aparati itd.), možete izabrati neki predmet ili grupu predmeta i promovisati.

Umesto fizičkih proizvoda to može biti i neka usluga, recimo online kockarnice mogu imati partnerski program, a njihovi proizvodi nisu fizički, tu biste promovisali razne igre na sreću, rulet, poker itd.

Postoje kompanije koje nude hosting usluge, postoje kompanije koje nude usluge internet trgovine, odnosno trgovanja na berzi itd.

Sada bi trebalo da vam je jasnije sta je partnerski program ili affiliate program, a taj način poslovanja se naziva partnerski marketing ili affiliate marketing.

Nešto više o Affiliate Marketingu i kako funkcioniše možete pročitati ovde:

Šta Je Affiliate Marketing? – Kako Započeti i Zaraditi

Najbolje Metode Za Promociju Partnerskih Programa

Kada govorimo o metodama za promociju, to znači da vi trebate uzeti vaš parnerski link (affiliate link, refferal link) i vašom promocijom da podstaknete ljude da kliknu na taj vaš link i da kupe proizvod koji promovišete ili da koriste datu uslugu.

To znači da trebate dati ljudima što više informacija o tom proizvodu, kao i razlog zašto bi ga baš njega konzumirali.

Kada se učlanite u bilo koji partnerski program, tamo ćete naći svoje affiliate linkove, kao i razne materijale za promociju (slike, banere, web stranice…).

Najbolji način za promociju jeste preporuka. To znači da nećete praviti neke fensi reklame, već ćete na jednostavan način objašnjavati ljudima proizvod koji promovišete i tako ćete ga preporučivati.

Metode Za Promociju Su Sledeće:

  1. Blog
  2. Youtube
  3. Društvene Mreže
  4. Plaćeni Marketing

Ono što je zajedničko za sve ove metode izuzev četvrte, jeste da prvo trebate izabrati oblast (nišu).

Ne možete preporučivati sve proizvode iz jedne prodavnice, odnosno vi možete ali to će biti bezuspešno. Dakle trebate odabrati odredjenu oblast iz koje imate najviše znanja, koja vam najviše odgovara i o kojoj biste najviše voleli da pričate.

Oblasti ili niša ima bezbroj, to može biti lepota, zdravlje, fitnes, sport, moda, kućni ljubimci, dijeta, lov, ribolov, putovanja, poljoprivreda itd.

Čak ove oblasti koje sam nabrojao su previše opširne, najbolje je biti što precizniji, recimo kada uzmemo kućne ljubimce, najbolje je da se opredelimo da li su to psi, mačke, ribice, papagaji itd.

Ili kada uzmemo sport, to je preopširno, najbolje je da se opredelimo da li je to fudbal, odbojka, košarka, tenis itd. Nadam se da shvatate šta želim da kažem.

Dakle prvo morate odabrati oblast koju volite i nemojte se opterećivati da tražite oblast koja je najviše popularna zato što je to pogrešno. U najpopularnijim oblastima imate veliku konkurenciju i kao početnik tu ste odmah osudjeni na neuspeh.

Dakle ne birajte oblast po popularnosti, već birajte po sebi, ono što volite, to će vaši pratioci osetiti i tu je tajna vašeg uspeha. Svaka oblast ima svoje ljubitelje i svaka roba ima svoje kupce.

Kada ste izabrali oblast ili nišu sada trebate izabrati i metodu za promociju odnosno za preporučivanje. Gore sam nabrojao metode, a sada ću ih i objasniti.

1. Blog – Metoda Pisanja Postova Na Blogu

Po meni najbolja metoda za prporuku partnerskih programa je blog.

Blog je kada imate svoju web stranicu u vidu bloga gde pišete razne postove iz vaše oblasti. Na taj način dajete razne informacije ljudima iz te oblasti i ujedno preporučujete vaše partnerske proizvode.

Ovo što sada čitate je samo jedan post na mom blogu kome sam dao ime Tvoja Online Zarada i čija je web adresa (www.tvojaonlinezarada.com). Ja na ovom blogu pišem iz oblasti online zarade, odnosno zarada preko interneta od kuce.

Kao što rekoh ovo što upravo čitate je samo jedan post na mom blogu i u ovom postu pišem o partnerskim programima, sta su i kako se vrši promocija.

Na mom blogu imam puno postova iz ove oblasti, dakle moj blog nije samo ova stranica koju sada gledate, već je to skup od puno postova koji se svaki za sebe na internetu ponašaju kao posebna web stranica.

Postovi su tako optimizovani da se pojavljuju u Google pretraživaču (www.google.com) tako da je Google glavni izvor posetilaca na blogu.

Kreiranje bloga nije tako strašno iako vam se možda čini kao nemoguća misija. Ja nisam programer niti sam imao znanja iz te oblasti, ja sam završio ekonomiju i blage veze o web sajtovima nisam imao.

Srećom naišao sam na platformu Wealthy Affiliate, koja mi je u svemu pomogla i pokazala mi kako se to radi. Wealthy Affiliate služi upravo u te svrhe, da nauči ljude, koji nemaju nikakvog predznanja, da od nule kreiraju svoj blog i da zaradjuju na njemu odnosno da se bave partnerskim marketingom (affliate marketingom).

Ako želite da saznate više o Wealthy Affiliate platformi, pročitajte ovaj post gde sam objasnio kako WA funkcioniše i sve bitne detalje:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva Je Kompanija

2. Youtube – Metoda Snimanja Video Snimaka

Svi znamo za Youtube (www.youtube.com), to je najveća i najpopularnija platforma video snimaka. Svako može snimiti svoj video i okačiti ga na Youtube.

Pored Youtuba slična platforma koja je namenjena za telefone, a koja je takodje stekla ogromnu popularnost je TikTok (www.tiktok.com).

Ali ne kače svi video snimke iz zabave. Youtube je mesto gde se okreće ogroman novac, i to je mnogim ljudima radno mesto i radna kancelarija.

Sigurno ste u nekim videima gledali kako taj koga gledate kaže da će vam u opisu videa ostaviti neki link. Upravo taj link je partnerski link, ili link ka sajtu gde su njegovi partnerski linkovi. I ako vi odete preko tog linka i izvršite neku kupovinu, on će zaraditi procenat.

To možete i vi raditi i tako ćete postati Youtuber.

Potpuno je besplatno da kreirate svoj kanal na Youtube i da tamo kačite video snimke i da preporučujete partnerske programe.

Isto je potrebno da izaberete neku oblast i da ceo vaš kanal i svi video snimci budu iz te oblasti. Tako ćete privući samo ciljanu grupu ljudi i većina njih će želeti da proba to što vi preporučujete, da čuje vaše savete, vaša iskustva i da vas zaprate.

A evo i po meni najboljih partnerskih programa koje možete preporučivati, možete ih videti ovde:

Vidi Partnerske Programe Koje Možeš Preporučivati

Reći ću vam i nešta što možda niste znali o istoriji Youtube-a. On je osnovan na Dan zaljubljenih 2005. godine. Osnivači su: Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, koji su svi bili bivši zaposleni u PayPal-u. Oni su Youtube zamislili i pokrenuli u svojoj garaži.

Kao što sam rekao po meni najblja metoda je Blog, a zatim Youtube. A kombinacija obe dve metode je najbolja, kada svoje video snimke postavljate na svom blogu i tako ga upotpunjujete.

Moj Youtube kanal je:

https://www.youtube.com/c/SasaTvojaOnlineZarada

Savetujem vam da se za početak skoncentrišete samo na jednu metodu, a kasnije kada tu jednu usavršite, tada možete krenuti i sa drugom i da ih kombinujete.

3. Društvene Mreže

Društvene mreže su takodje veoma popularne za promociju. To su:

  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Twitter
  4. Pinterest

I tako dalje ima ih još koje su manje popularne.

Govoriću vam o Fejsbuku i Instagramu zato što su to dve najpopularnije i usko povezane društvene mreže.

Ako imate veliki Instagram profil sa puno pratilaca tada taj profil možete iskoristiti za promociju patrnerskih programa jer će vaše objave videti puno ljudi. Ako ga nemate, a želeli biste da ga imate, tada morate započeti. Odaberite oblast, kreirajte profil i krenite da pišete i objavljujete postove i pozivajte ljude da vas zaprate.

www.instagram.com

Takodje isto važi i za Fejsbuk, profili sa velikim brojem pratilaca i prijatelja mogu to iskoristiti i promovisati partnerske programe. Za početak morate pozivati puno prijatelja ali pazite da ne spamujete jer će vas Fejsbuk blokirati, Fejsbuk ne voli ništa što je naglo.

www.facebook.com

Fejsbuk Stranice

Možete kreirati fejsbuk stranicu iz odredjene oblasti i na njoj objavljivati postove i promovisati partnerske linkove.bolja varijanta od fejsbuk stranice jeste Fejsbuk Grupa.

Fejsbuk Grupa

Možete kreirati Fejsbuk Grupu iz vaše oblasti i pozivati ljude da se pridruže grupi. Kada se vaša grupa razvije i ako je držite aktivnom, počeće da se učlanjuju i drugi ljudi koje ne poznajete,a koji su zainteresovani za vašu oblast, tako će vaša grupa početi da raste.

U vašoj grupi vi imate punu kontrolu, moete postaviti vaša pravila i možete kontrolisati ko šta objavljuje. Uvek proveravajte šta drugi objavljuju, izbacujte spamere iz grupe, tako će vaša grupa biti kvalitetna i sve više ljudi će dolaziti u nju.

Objavljujte korisne postove u vašoj grupi i preporučujte partnerske proizvode.

Takodje je odlična kombinacija prvih dveju metoda sa ovom trećom. Svoje postove koje pišete možete objavljivati na društvenim mrežama, takodje i video snimke koje snimate možete objavljivati na društvenim mrežama i tako ćete povećati posećenost vašeg Bloga ili Youtube kanala.

4. Placeni Marketing

Placeni marketing je metoda koju ja najmanje preporučujem i kojom se uopšte i ne bavim, ali objasniću vam šta je.

Kao što i samo ime kaže potrebno je da platite da se vaše reklame pokazuju na internetu. Postoje razne platforme na kojima možete plaćati reklame.

“Ad” ili “Ads” su reklame i to je skraćenica od “Advertise” ili “Advertising” što znači reklamiranje.

Kada pretražite bilo šta na Google, uvek vam se prvo pokažu reklame i ispred njih stoji “Ad”, po tome znate da je to plaćena reklama, pogledajte sliku gore. Te reklame je neko platio, i ako vi kliknete na taj link, to će njega koštati odredjenu sumu, zato što se te reklame naplaćuju po kliku.

Na Fejsbuku vam se te reklame pojavljuju kao obični postovi ali na njima piše “Sponsored” ili Sponzorisano.

Reklame možete plaćati na Fejsbuku:

https://www.facebook.com/business/ads

Reklame možete plaćati na Google:

https://ads.google.com/

Reklame možete plaćati na Youtube:

https://www.youtube.com/intl/en-GB/ads/

I tako dalje, skoro sve javne platforme imaju svoje mesto gde možete platiti i reklamirati. Naravno i tamo ima nekih pravila kojih se morate pridržavati jer nije dozvoljeno reklamirati sve i svašta.

Takodje vam savetujem da i tu imate svoj blog na kome će biti vaši partnerski linkovi, a da platite reklamu i stavite linkod svog bloga. Zato što plaćene reklame ne vole da se reklamiraju direktno partnerski linkovi pa možete doći u situaciju da vam ne dozvoljava da pokrenete reklamu.

Zaključak i Moj Savet

Pokušao sam da vam na što jednostavniji način objasnim sta je partnerski program i affiliate marketing. Takodje i metode za preporuku počevši od najbolje, a to je upravo blog.

Detaljnije o tome kako da postanete bloger, saznajte u ovom postu:

Moje Wealthy Affiliate Iskustvo – Kakva Je Kompanija

A Partnerske Programe koji su meni doneli najveću zaradu možete videti ovde:

Saznaj Koji Su Najbolji Partnerski Programi

Moj Savet:

Kada vršite preporuku nečega, nebitno koju metodu koristite, nemojte pričati samo o dobrim stranama i samo hvaliti proizvod. Već pričajte i o onome što nije dobro i što vam se ne svidja. Jer sve ima i svoje dobre i svoje loše strane.

Zato je najbolje da ste i sami deo toga što preporučujete, da ga i sami koristite i da iznesete i ono što vam se ne svidja. Tako će vas ljudi mnogo više ceniti i znaće da niste tu samo da ih ubedite da kliknu na vaš link, već ste tu da im date prave informacije, jer je to što oni traže, jer je to što oni zaslužuju.

Svi znaju da nije lako pisati i snimati, da je potrebna strast i posvećenost, zato se potrudite da date što detaljnije informacije, iznesite i dobre i loše strane, jednostavno budite profesionalni u onome što radite.

Toliko od mene u ovom postu, nadam se da vam je bio od koristi i da ćete ga podeliti sa najboljim prijateljem 🙂

Ako imate nekih pitanja budite slobodni da pišete ispod u komentarima.

Najpre Kreiraj Svoj Blog – Ovde Saznaj Kako

Sve najbolje vam želim,

Saša

One Reply to “Sta Je Partnerski Program? – Najbolje Metode Za Preporuku”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *